Вредата от прясното мляко

Кутия с мляко задраскана!

Млечните произведения са широко рекламирани като най – значим източник на калций, който е важен за растежа, за костите, зъбите и предпазва от различни заболявания.

Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата компания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората. То е основен причинител на заболявания като артериосклероза, артрит и остеопороза, някои видове рак, акне, киселини и стомашни смущения, анемия, сърдечни заболявания, диабет, рак на простатата.

Най – важният източник на калций е водата, като от нея той се усвоява много по – добре, отколкото от млечните произведения. Вода, зелени зеленчуци, ядки, плодове, пълнозърнести храни доставят и калций, и фосфор, който е необходим за задържането на калция. Също така е много важно редовното излагане на слънце.

Ензимът лактаза, който разрежда млечната захар (лактоза), спира да се произвежда в човешкия организъм след 4 – 5 годишна възраст, а  неразградената лактоза стимулира развитието на чревни бактерии.

Хората са единствените бозайници, които консумират прясно мляко след кърмаческа възраст. Млякото е предназначено за бебета, които за кратко време трябва да увеличат многократно размера и теглото си – нещо, което не се отнася за възрастните хора.

Огромна част от използваното мляко е краве. Оказва се, че в кравето мляко има хормон на растежа, който е подобен на човешкия и има същото действие върху човека като човешкия хормон на растежа. Можем да си представим какво е въздействието върху теглото на възрастен човек. Отрицателни ефекти могат да бъдат свръх развитие на щитовидната жлеза, диабет и хипертония. Хормонът на растежа може и да повишава мускулната маса при възрастните индивиди, но не увеличава силите на мускулите. Резултатът е по – големи и тежки мускули и по – малка реална сила.

 Мразя мляко.

Вредно ли е прясното мляко?

Отговорът на този въпрос не е  еднозначен. Не всички млека са еднакви и ползата или вредата от млякото се определят от неговото качество (произход)  и количеството, което човек консумира.

Причината, поради която мляко е вредно, е начинът на отглеждане на кравите в индустриални условия и обработката на самото мляко след издояване.

  • При отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества). С храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели, ако ядем месото. Няма много голяма разлика – резултата е еднакъв – болест.
  • След издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и A, всички ензими се унищожават, калция става още по – трудно усвоим. Единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, изобщо не се усвояват и още по – лошо- утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

Основният протеин в млякото е казеин и той е трудно смилаем. Ензимите, които спомагат за смилането му от човека постепенно намаляват с растежа на детето и така при възрастен човек основно усвоими от млякото са хормоните, водата и мазнините. Холестеролът в млякото е много по – висок от този в свинското месо. Сирената и кашкавалите са с високо съдържание на сол и мазнина, което може да доведе до затлъстяване и хипертония. Стресираща за организма е практиката на комбиниране на млечни и месни произведения в едно хранене. Храносмилането се забавя и това води до затлъстяване, проблеми с дебелото черво и хипертония.

Дама която пие мляко.

Прекомерната консумация на мляко пречи на организма да усвоява желязото от другите храни. При прекалено ранното захранване на кърмачетата с краве мляко може да се стигне до анемия. Млякото създава и слуз в организма, която трябва по някакъв начин да бъде изхвърлена.

Изходът е да се консумира предимно истинско натурално кисело мляко, което се е доказало като по – лесно смилаемо и със значителни предимства за човешкия организъм, както и козето мляко. Също така консумацията на млечни произведения трябва значително да бъде намалена и да бъде в рамките на няколко хранения седмично.

Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова след като се нахраним, ни се приспива и трудно можем да продължим да работим.

Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото – разнообразните ядкови млека. Необходим ни е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2 – 3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

Млекодайните крави също се убиват в кланниците. Естествената продължителност на техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременост чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Застояват ги да стоят на бетонни подове, във фабрики, където трябва да дават по 40 литра мляко на ден – 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата“.

Толкова нехуманно и жестоко!